به گزارش خبرگزاري " مهر" به نقل از اداره كل ميراث فرهنگي استان تهران ، اثر تاريخي مسجد فخر (امين الدوله)، از جمله آثار ارزشمند معماري مذهبي اواخر دوران قاجاريه به شمار مي رود. در كتيبه كاشي كاري سردر اين بنا نوشده شده : اين مسجد به نام حاج ميرزا علي خان امين الدوله صدر اعظم در تاريخ 1324 شمسي ساخته شده است ، اما در واقع سازنده و باني مسجد خانم اشرف اميني ملقب به فخرالدوله - دختر مظفرالدين شاه قاجار - بوده و مسجد را به اسم همسر خود - حاج ميرزا علي امين الدوله - ساخته كه بعدها مردم مسجد را به احترام باني آن مسجد فخر ناميدند.
بناي تاريخ مسجد فخر در سال 1324 خورشيدي توسط نيكلاي ماركوف، معمار معروف روسي، ساخته شد. نماي اين مسجد از آجر با كتيبه اي كاشي معرق ساخته شده و ورودي ها از دو سمت و طرفين پيش بيني شده اند. در محور نما نيم هشتي پيش آمده اي قرار گرفته كه در انتهاي گوشه هاي فوقاني آن چهار منار كوچك طرحي شده است. فضاي داخلي بنا داراي يك بخش مركزي با گنبدي - كه بر روي چهار جفت ستون متقارن قرار گرفته - مي باشد. گنبد اوليه به نام كم ارتفاع بوده و گنبد فعلي بعدا اضافه شده است. پلان متقارن و قرار گيري گنبد خانه در وسط آن منطبق با الگوهايي رايج مساجد پيشين ايراني نيست و گنبد خوابيده اوليه بنا مبين اين موضوع است.
طرح مسجد آميزه اي از اصول معماري فرنگي دوره قاجار و معماري ايراني است كه در هندسه و تركيب اصلي آن گرايش به پلان پرستشگاه هاي بيزانس ديده مي شود و استفاده از مناره هاي كوچك كه در اين بنا به چشم مي خورد اين موضوع را تاييد مي كند.
لازم به ذكر است اين مسجد تاريخي كه به صورت هيات امنايي اداره مي شود، در خيابان شهيد محسن مشكي (فخرالدوله) و در نزديكي تقاطع اين خيابان با خيابان بهارستان واقع شده است.
نظر شما